ROMANIA – SCLAVIA

Imagine

Zilele astea,acum de Boboteaza 2013 s-a anuntat pe toate posturile ca avem salariul cel mai mic din Europa.

Poate ar trebui sa ne uitam putin la cauze: s-a inlocuit codul muncii cu unul in favoarea angajatorului,sindicatele aproape inexistente,desfiintarea contractului colectiv de munca.

Multi din emigrantii de origine germanica au dus in America mecanismul de retribuire a muncii in care era inclusa si plata asigurarilor sociale,medicale.Apoi acolo au avut loc miscari sindicale puternice,sindicatele nu sunt o inventie comunista dar la noi au ajuns sa fie de forma.

Ford isi platea muncitorii peste media salariilor pe tara,stia ca pentru a avea consum trebuie sa existe putere de cumparare.

Ni se spune mereu de unii “specialisti” ca salariile trebuie date in functie de productivitatea muncii dar se uita faptul ca productivitatea muncii nu inseamna numai sa dam mai repede din maini (ca Charlie Chaplin la banda :-)), in mare parte este data de utilaje cu tehnologie inalta.

Mai e si suprataxarea muncii de care profita oligarhii nostri,ei si marile companii de stat neplatind birurile impuse pe munca,neexistand o concurenta corecta intre firme.

Ce s-a intamplat cu acordul global inainte de ’89 ni se va intampla si noua,la fel ca si atunci va apare in dosarul de pensie doar contributia aferenta salariului minim care e platit la gri de multe firme, mai nou doar pe contracte de minim 2 ore etc.

A mai aparut si smecheria asta cu internii, cu voluntariatul – oare numai mie imi miroase a sclavie? Dar e mai rau decat sclavia,sclavii aveau asigurate cele necesare traiului de catre stapan…

Daca ei se fac ca ne platesc noi ne vom face ca muncim…

Mai stii alte cauze?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s